Blog, Kulinarne inspiracje, Produkty

Pierogi warzywne Babci Władzi zapieczone w kremowym sosie chrzanowym z grzybami i świeżym tymiankiem

Pierogi warzywne Babci Władzi zapieczone w kremowym sosie chrzanowym z grzybami i świeżym tymiankiem- wersja pieczona – intensywna, rozgrzewająca

Składniki (na 2 porcje):

  • 16-20 pierogów kapuściano-warzywnych (najlepiej z kapustą i grzybami lub z kaszą)
  • 150 ml śmietanki 18% lub słodkiej 30%
  • 1–2 łyżeczki chrzanu (najlepiej świeżo tartego lub domowego)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
  • 4–5 pieczarek lub 2 grzyby leśne (np. podgrzybki), podsmażone
  • 1 łyżka masła
  • garść startego sera (np. bursztyn lub parmezan (opcjonalnie)
  • świeży tymianek, sól, pieprz

Sposób przygotowania i podania:

  1. Pierogi ugotuj na półmiękko (krócej niż zwykle), odcedź i delikatnie ułóż w niewielkim naczyniu żaroodpornym.
  2. Na maśle podsmaż pieczarki lub inne grzyby, dodaj czosnek, śmietankę, chrzan i przyprawy.

Gotuj 2–3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.

  1. Zalej pierogi ciepłym sosem, posyp startym serem (jeśli używasz) i kilkoma gałązkami świeżego tymianku.
  2. Zapiekaj w 180°C przez 12–15 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni.
  3. Podawaj prosto z pieca – możesz dodać świeżo zmielony pieprz.

Smacznego!