Blog, Kulinarne inspiracje, Produkty

Pierogi serowo-ziemniaczane  Babci Władzi  z cebulką smażoną na maśle i czarnym pieprzem

Pierogi serowo-ziemniaczane Babci Władzi z cebulką smażoną na maśle i czarnym pieprzem- wersja klasyczna, domowa, aromatyczna

Składniki (na 1 porcję):

  • 8–10 pierogów serowo-ziemniaczanych (np. ruskich)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • opcjonalnie: łyżka śmietany 18%

Sposób przygotowania i podania:

  1. Cebulę pokrój w cienkie piórka lub kostkę.
  2. Na maśle smaż cebulę na małym ogniu, aż się skarmelizuje i będzie złocisto-brązowa (ok. 10–15 min).
  3. Ugotuj pierogi i delikatnie je odcedź. Można je też lekko podsmażyć dla chrupkości.
  4. Ułóż pierogi na talerzu, polej gorącą, złocistą cebulką z patelni.
  5. Oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem i opcjonalnie dodaj kleks śmietany na środek.
  6. Podawaj od razu, najlepiej z kefirem lub kompotem.

Opcjonalnie skwarki z naszego boczku od WYROBKA sprawdzą się tutaj idealnie.

Smacznego!