Blog, Kulinarne inspiracje, Produkty

Pierogi mięsne  Babci Władzi z sosem grzybowo-rozmarynowym.

Pierogi mięsne Babci Władzi z sosem grzybowo-rozmarynowym- wersja wykwintna – leśna, aromatyczna

Składniki (na 1 porcję):

  • 8 - 10 szt. pierogów z mięsem
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 40 g suszonych lub mrożonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki)
  • 1 mała szalotka
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz

Do dekoracji:

  • garść świeżego jarmużu
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli

Sposób przygotowania i podania:

  1. Grzyby namocz (jeśli suszone), a następnie podsmaż z drobno posiekaną szalotką na maśle.
  2. Dodaj śmietankę i gałązkę rozmarynu, gotuj kilka minut aż sos lekko zgęstnieje i przejdzie aromatem ziół. Dopraw solą i pieprzem, usuń rozmaryn przed podaniem.
  3. Ugotuj pierogi i krótko podsmaż, by złapały złoty kolor.
  4. Jarmuż porwij na mniejsze kawałki, skrop olejem, oprósz solą i krótko upiecz w piekarniku (5–7 min, 180°C) lub usmaż na suchej patelni – aż stanie się chrupiący jak chipsy.
  5. Na talerzu ułóż pierogi, polej je aksamitnym sosem grzybowym, a na wierzch dodaj jarmużowe chipsy.
  6. Można oprószyć świeżo mielonym pieprzem do dekoracji.

Smacznego!