FAQ

NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA

1. Z jakiego mięsa produkowane są nasze wędliny?

Nasze wędliny produkujemy tylko i wyłącznie z polskiego mięsa, z najlepszej dostępnej na rynku klasy świń czyli klasy S. Klasa ta określa procentową zawartość chudego mięsa w tuszy i tak w klasie S zawartość chudego mięsa to min. 60%. Oczywiście są to najdroższe półtusze.  Dodatkowym atutem naszej firmy jest fakt, że sami rozbieramy półtusze a więc mamy pewność, że mięso użyte do produkcji jest zawsze świeże.

2. Jakie są rodzaje wędlin/kategorie?

W ofercie naszego sklepu znajdziecie Państwo bardzo szeroki wybór wędlin i wyrobów garmażeryjnych m.in.: wędzonki typu szynki, balerony, boczki, schaby, kiełbasy, kabanosy, wędliny podrobowe typu: salceson, kaszanka, pasztetowe, ale również pasztety, pieczenie, produkty w słoikach i wiele innych. Nowością są produkty wegetariańskie.

3. Czy jest możliwość zwrotu lub wymiany?

Ze względu na typ sprzedawanych przez nas produktów a więc żywność łatwopsującą się – nie można dokonywać zwrotów. (szczegółowe informacje w regulaminie)

Jeśli natomiast paczka okaże się niezgodna ze złożonym zamówieniem, bądź dojdzie uszkodzona – proszę się natychmiast z nami skontaktować telefonicznie z biurem obsługi klienta pod numerem 880-999-700 bądź drogą mailową,  pomożemy rozwiązać każdy problem.

4. Jakie są składy produktów?

Każdy z naszych produktów jest szczegółowo opisany w naszym sklepie internetowym dodatkowo zamawiając od nas wyroby, do każdego z nich dostaniesz etykietę zawierającą skład produktu oraz jego datę przydatności do spożycia.

5. Czy wędliny Wyrobek są bez konserwantów?

...

6. Jakie są dostępne formy płatności?

Nasze płatności obsługuje system szybkich płątności TPay. Więcej na https://tpay.com/metody-platnosci

7. Czy wyroby posiadają certyfikaty/nagrody?

Tak. Wkrótce je pokażemy

8. Jak przechowywać wędliny?

Informacja w blogu

9. Czy wędliny Wyrobek są wytwarzane tradycyjnymi metodami?

Tak. Niebawem napiszemy o tym na Blogu

10. Do jakich dań mogę wykorzystać wasze wędliny:

Nasze wędliny możesz wykorzystać do wielu dań i na wiele sposobów. Zaczynając od najprostszych czyli na kanapkę, na talerz przekąsek, jajecznicę, omlety, do przygrzania w wodzie czy usmażenia na patelni np. z cebulką, zapiekanka z wędliną, pizza z wędliną, sałatka z wędliną, bigos, żurek, fasolka po bretońsku, zupy, dania jednogarnkowe np. grochówka, jako obiad np. kaszanka z kapustą zasmażaną i wiele innych. Pomysły na wykorzystanie naszych wędlin znajdziesz na/w naszym blogu.

11. Czy mogę kupić Wasze produkty w prezencie?

TAK! Zdecydowanie tak.

Nasze wędliny idealnie nadają się na prezent dla osób ceniących zdrowie, smaczne jedzenie i tradycję. Oferujemy szeroki wybór produktów mięsnych oraz vege  a więc każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli wybierzesz opcje prezent zapakujemy nasze wędliny w eleganckie pudełko, które idealnie nadają się na prezent. Ponieważ klient jest dla nas najważniejszy i lubimy spełniać Twoje marzenia możesz wybrać opcję aby spersonalizować prezent, dodając do niego kartkę z życzeniami lub inne upominki.

12. Czy wystawiacie fakturę vat?

Tak wystawiamy faktury vat, w tym celu w formularzu zamówienia proszę zaznaczyć opcję chcę otrzymać fakturę vat

13. Jakie są terminy wysyłek?

Chcemy aby paczki docierały do Was jak najszybciej z zachowaniem ciągu chłodniczego wprowadziliśmy następujące zasady wysyłki i dostawy.

  • Zamówienia złożone od piątku do poniedziałku wysyłane zostaną we wtorek lub środę
  • Zamówienia złożone od wtorku do środy zostaną wysłane w czwartek

Gdybyśmy z przyczyn losowych typu: brak prądu, brak wody, lub inne, które nie pozwolą nam w terminie zrealizować zamówienia, będziemy się z Państwem niezwłocznie kontaktować.

14. Jakie są terminy dostaw?

Wszystkie dostarczane przez nas wyroby produkowane są dla Was na świeżo tzn. bez zbędnego magazynowania dlatego nie dostarczamy paczek w soboty, niedziele i poniedziałki.

Dostawy na terenie Polski odbywają się od wtorku do piątku.

15. Jak zapakowane są paczki?

Najpierw nasze wyroby pakujemy próżniowo czyli vacuum czym już wyróżniamy się od konkurencji, która to pakuje swoje wędliny z wykorzystaniem gazu.

Następnie wkładamy nasze wędliny do kartonu i folii bąbelkowej oraz dokładamy jednorazowe wkłady mroźnicze. Każdy opisany etap gwarantuje zachowanie ciągu chłodniczego tak bardzo istotnego do zachowania świeżości i najwyższej jakości naszych wędlin.

16. Na czym polega pakowanie vacuum?
  • Nasze wyroby umieszczamy w specjalnym woreczku posiadającym atesty dopuszczenia do kontaktu z żywnością
  • Z worka odsysane jest powietrze za pomocą pompy próżniowej.
  • Po usunięcia powietrza opakowanie jest hermetycznie zamykane, aby zapobiec przedostawaniu się powietrza do środka.
17. Jakie są zalety pakowania próżniowego?
  • Przedłużenie trwałości produktu:

Pakowanie próżniowe hamuje rozwój bakterii, co pozwala na przedłużenie trwałości produktu.

  • Ochrona przed wyschnięciem:

Pakowanie próżniowe chroni produkt przed wyschnięciem i utratą wartości odżywczych

  • Oszczędność miejsca:

Pakowanie próżniowe pozwala na zmniejszenie objętości  produktu, co ułatwia jego przechowywanie i transport

  • Bezpieczna bariera dla zapachów:

Pakowanie próżniowe eliminuje powietrze z opakowania, tworząc hermetyczną barierę. Zapobiega to przedostawaniu się niechcianych zapachów do produktu. Zapobiega również mieszaniu się zapachów w lodówce lub w spiżarni zapewniając świeżość i czystość smaków. Dotyczy to w szczególności aromatycznych produktów jakimi zapewne są naturalne wędliny wędzone na drewnie.

18. Jaka firma kurierska dostarcza paczki?

Paczki wysyłamy kurierem DPD

19. Dlaczego peklosól w części naszych wyrobów?

Peklosól czyli azotyn sodu jest powszechnie stosowanym konserwantem w przemyśle wędliniarskim z kilku powodów:

  • Konserwacja: sól peklowa hamuje rozwój bakterii, czym zapewnia bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktu przez co chroni konsumentów przed laseczkami jadu kiełbasianego. Azotyn sodu w tak nie wielkich ilościach jest bezpieczny dla zdrowia człowieka.
  • Kolor: peklosól nadaje mięsu charakterystyczny różowy kolor atrakcyjny dla konsumentów. Pozwala on na zachowanie koloru podczas procesu peklowania i przechowywania.

Należy pamiętać, że w 1kg peklosoli znajduje się 0,995kg soli i zaledwie 0.005kg azotynu sodu.

Oczywiście mając na uwadze różne alergie oraz preferencje klientów w naszej ofercie znajduje się duży procent wyrobów bez peklosoli.

20. Czy wieprzowina jest zdrowa?
  • Tak. Wieprzowina jest zdrowym elementem zbilansowanej diety pod warunkiem kupowania dobrej jakości mięsa u polskich rzeźników a nie w marketach o nie wiadomym pochodzeniu mięsa.

    Wieprzowina jest źródłem pełnowartościowego białka, źródłem witamin i minerałów, jest źródłem energii.
21. Co to jest system HACCP? (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points)

To system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli, który ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Opiera się on na identyfikowaniu, ocenie i kontrolowaniu zagrożeń bezpieczeństwa żywności na wszystkich etapach jej produkcji, od pozyskania surowca do dystrybucji gotowego produktu.

22. Czy zakład produkcyjny Wyrobek podlega kontroli organów państwowych?

Tak oczywiście. Jesteśmy pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii w Oświęcimiu a więc Inspekcji Weterynaryjnej oraz potocznie mówiąc Sanepidu czyli Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Oświęcimiu.